Странен референдум се провежда днес в Кюстендил. От жителите на общината

...
Странен референдум се провежда днес в Кюстендил. От жителите на общината
Коментари Харесай

В Кюстендил провеждат референдум да се вдигат ли местните данъци

Странен референдум се организира през днешния ден в Кюстендил. От жителите на общината се желае да отговорят на въпроса би трябвало ли да се подвига локалният налог върху недвижимите парцели, както и такса боклук.

В същото време Законът за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление не разрешава посредством локални и национални референдуми да се вземат решение въпроси, свързани с размера на налозите. Как тогава общината организира сходно допитване, не е ясно.

" Подкрепяте ли повишението на налога върху недвижимите парцели за град Кюстендил от 1,4 промила на 1,9 промила " и " Подкрепяте ли повишението на такса битови боклуци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9 " са двата въпроса, на които би трябвало да отговорят жителите на Кютендил. В селата в общината питането е за смяна на локалните налози и такси, както и такса боклук от 1,9 на 3,9 промила.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви по БНР, че референдумът ще се проведе от 08.00 до 18.00 часа, като за задачата в града и в селата от общината са обособени общо 87 секции навън - в дворовете на образователните заведения и на местата, където нормално гласоподават. 

" Около 35 хиляди души имат право да изразят мнението си, като отидат през днешния ден до урните. Резултатите от допитването ще бъдат обявени незабавно след обработването им ", каза Паунов. Той уточни, че публичното допитване са прави напълно с доброволци.

" Не сме ангажирани директно с провеждането на референдума, само че ще следим за недопускане на нарушавания на публичния ред ", удостовери пред Българска телеграфна агенция комисар Васил Паргов, шеф на Охранителна полиция " при ОД на Министерство на вътрешните работи в Кюстендил.

Данъците в община Кюстендил не са променяни от 2007 година. Според изчисленията на общината, нарастването приблизително ще бъде с 11 лева годишно - за налог здания и с 18 лева - за такса боклук. При по този начин оферти размер на ставките върху недвижимите парцели, Общината чака приходи с повече от 610 хиляди лв. годишно.

„ Всеки ще може на двата въпроса с „ да “ или „ не “ да означи на място, записвайки собственоръчно в листата единствено трите имена и адреса си, против персоналната карта, на мястото, което гласоподава. Тъй като, за жалост, при печатането прозират, молбата ми е да ги сгъват на четири, с цел да се резервира тайната на вота. Няма да има пликове, защото всичко е на доброволни начала. Ще обявим резултата в събота вечер ", уточни кметът на Кюстендил.

Какво споделя законът?

Чрез локален референдум не могат да се вземат решение въпроси:
1. на общинския бюджет;
2. по отношение на размера на локалните налози и такси;
3. на разпоредбите на вътрешната организация и активност на общинския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР